HELENÉ előadásunk a Szépművészeti Múzeumban vendégszerepel

23757793_1584161268337170_616862077_o

Egész napos programsorozattal emlékeznek meg az Antik Gyűjtemény megalapításának 110 éves évfordulójáról a nemrég újranyitott Szépművészeti Múzeumban.

A különleges este beavató színházzal zárul. A közönség Euripidész Helené című drámájával ismerkedhet meg. A darab új nézőpontból ábrázolja a trójai háborút: eszerint Helené, akinek elrablása miatt tört ki a tíz évig tartó háború, valójában sorsüldözött nő, aki soha nem is járt Trójában.

19.40–21.20 HELENÉ – BEAVATÓ SZÍNHÁZ

Játsszák: Sztarenki Dóra, Vizi Dávid, Gyulai-Zékány István, Hevesi László, Kotormán Ábel

Díszlet: Devich Botond
Jelmez: Magyar Réka
Zene: Szilvay Máté
Zenei munkatárs: Eckhardt Fanni
Rendezőasszisztens: Perényi Luca
Rendező: Szokol Judit
Beavató: Karsai György

Helené a világ legszebb nője. Nincs férfi, aki ellen tudna állni csábító erejének. Helené szerelméért rombolták le a görögök Tróját, és pusztult el sok ezer görög és phrűg harcos, miatta lett csonka majd’ minden görög család. Az istenek nyilván büntetésül szabadították az emberiségre. Homérosz óta él Helenéről ez a kép: az eposz, a lírai költészet, de még a történetírás (Hérodotosz) is ezt a kettős képet őrzi róla. A fennmaradt görög drámák között csak Euripidésznél találkozunk Helenével: nyolc tragédiájában ő a bűnös asszony, a trójai háború oka, a gyűlöletes nő. De mi van akkor, ha Helené soha nem is járt Trójában? – teszi fel a kérdést Euripidész Helené című drámájában. Ha ő csupán egy ártatlan, sors üldözte nő, aki a trójai háború kezdete óta, immáron tizenhét éve él az egyiptomi királyi palotában, ahová Hermész menekítette, s helyette egy képmás-Helenét vitt Párisz Trójába. Az ártatlan Helené hűségesen vár férjére, Menelaoszra… Mit gondoljunk a trójai háborúról, a görög mitológiáról, és a görög történelemről Helené ártatlanságának fényében? És milyen műfajú drámát írt e mítoszváltozat felhasználásával Euripidész? Többek között ezekre a kérdésekre keressük beavatószínházi előadásunkban a választ.

TELJES PROGRAM