AZ INGOLSTADTI INVÁZIÓ

AZ INGOLSTADTI INVÁZIÓ

(Fordította: Szilágyi Bálint)

A III. éves színművész osztály előadása

Marieluise Fleisser

Fordította: Szilágyi Bálint

Alma; Az új őrmester – Bajor Lili
Berta –    Nagy Katica
Fábián; Pionír 1 –  Koroknai Sándor
Zeck; Nyuszi –  Fehér András
Bibirich; Vadász –  Hevesi László
Unertl; Pionír 2 –  Konfár Erik
Korl Lettner –   Hajdu Tibor
Münsterer, Rendőr –  Kurely László
Rosskopf, Ratz –  Szalay Bence
Őrmester; Fényképész – Koller Krisztián

Rendező: Szilágyi Bálint
Osztályvezető tanárok: Börcsök Enikő, Zsótér Sándor

Marieluise Fleisser: Ingolstadtban született (1901), ott is halt meg (1974). Leginkább ott is élt. Szülei kereskedők. Regensburgban, az Angol Kisasszonyok internátusában nő fel. 1919-ben Münchenbe kerül, színháztudományt tanul. Itt megismerkedik Brechttel. A hatására írni kezd, drámákat. Természetesen Ingolstadtról. A második drámájának berlini bemutatóját Brecht rendezi. 1929-ben. Óriási botrány. A szerzőt erkölcstelenséggel vádolják. Különösen az ingolstadtiak. Fleisser szakít Brechttel és abbahagyja az írást. Visszatér: Ingolstadtba.

Ingolstadt egy kis város, a Duna partján. 1926-ban pionírok érkeznek ide, hogy megépítsenek egy hidat a Duna fölött. A pionírok megjelenése teljesen felkavarja a kisváros életét. Ezt Fleisser meséli Brechtnek, akit lát fantáziát ebben a történetben. Írja színpadra ezt az inváziót, javasolja Brecht. A darabnak ne legyen igazi cselekménye. Legyen olyan, mint egy autó: álljon különböző alkatrészekből, de mégis lehessen vele menni. Fleisser szót fogad. Sétálni megy a pionírokkal, tapasztalatokat gyűjt.

A történet középpontjában Alma és Berta áll, két cselédlány. Körülöttünk csupa férfi: polgárok és pionírok. Berta beleszeret az egyik pionírba, Korlba. Alma prostituáltnak áll. A város tornaegyesületének fára lenne szüksége, hogy építsenek egy stéget. De nem kapnak a várostól. Ezért ellopják a hídra szánt fát a pioníroktól. Az őrmester tanácstalan. Korlt gyanúsítja a lopással, de nem tudja rábizonyítani. Egy városi ünnepségen megalázza mindenki előtt Korlt. Korl elhatározza, hogy bosszút áll az őrmesteren.  Hogy az őrmester megint bosszút állhasson Korlon. Csakhogy a bosszú egyre kegyetlenebb. És az egész levét azok isszák meg, akiknek ehhez semmi közük: a civilek. Példázat az erőszakról. „Ingolstadt bármelyik másik város is lehetne.” Írja Fleisser. Akár még Budapest is.

HELYSZÍN: Ódry Színpad
AZ ELŐADÁS HOSSZA: 1 óra 50 perc

 

A 2017. február 3-i  előadás a FACT – színház- és filmművészeti egyetemek nemzetközi fesztiválja – keretében valósul meg.

Figyelem, az előadás angol nyelvű felirattal tekinthető meg!

„EZ ABSZOLÚT NEM EGY SZALONDRÁMA”

Csatádi Gábor :Ma este mutatják be Marieluise Fleisser Ingolstati invázió című darabját az Ódry Színpadon a végzős bábrendező szakos Szilágyi Bálint rendezésében. A III. éves színművész osztály első nyilvános előadásának két szereplőjével, Nagy Katicával és Hevesi Lászlóval a Nádasdy teremben beszélgettünk a próbák feszítettségéről, a darab unikum jellegéről és az önmagunkra ismerés jótékony voltáról….

  • Hogy vagytok most, három nappal a bemutatótok előtt?
  • László: Kicsit fáradtak vagyunk már. Koncentrálnunk kell és figyelnünk, hogy mire mennyi energiát szánunk.
  • Katica: Szinte egész nap próbálunk: kezdünk fél három, három felé és itt vagyunk – tegnap is példul – fél egyig, egyig. Az, amit Laci mondott az előbb az energia beosztásról az szerintem a legfiontosabb. Hisz van, amikor egy nap kétszer is lemeggyünk próbálni. Ezért ha az estire nem jól tartalékolsz az energiádból akkor teljesen „leereszhetsz”. Ez viszont nem biztos, hogy jó, mert lehet, hogy este nézi valaki – hisz most, az utóbbi pár napban már megnézte az osztályfőnökünk és többen mások is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.