Csató Kata

Csató Kata

Osztályvezető tanár

csato-k-web

1977 (Budapest)
Színházművészeti Intézet
az V. éves színházrendező-bábrendező hallgatók osztályvezető tanára

2009 – 2010 a szabadkai Gyermekszínházban a “Holle anyó” című mesét rendeztem, majd a Budapest Bábszínházban rendeztem Salman Rushdie: “Hárun és a mesék tengere” c. meséjét. “A beszélő fa” c. mesét Szombathelyen a Mesebolt Bábszínházban, majd az egri Harlekin Bábszínházban a “Keresztanya” c. produkciót rendeztem. A miskolci Nemzeti Színházban rendeztem a “Hókirálynő” című mesét.

2008 – 2009 Pécsett, a Bóbita Bábszínházban a “Markalf, az álmok ura” c. előadást, a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban a “Betlehembe vezető út” c. karácsonyi játékot, Győrben egy Amália mesét a Vaskakas Bábszínházban, valamint Szabadkán rendeztem “A mindent látó királylány” és a “Csipkerózsika” c. mesét.

2007 – 2008 Kecskeméten a Ciróka bábszínházban játszottam a “Pöpöpapa és a kutyákok” c. előadásban, majd a veszprémi Kabóca bábszínházban rendeztem a “Pöttöm Panna” és a “Sárkányos mese” c. produkciókat és játszottam a “Kutyaélet” c. előadásban. Elkészítettük Bartal Kiss Ritával a “Noémi és Noella” c. bábjátékos, amiben mindketten játszunk is.

2006 – 2007 a Budapest Bábszínházban rendeztem egy általam írt mesét a dédszüleimről: “Hamuban sült mese” címmel, valamint a veszprémi Kabóca bábszínházban rendeztem Balázs Béla: “Testvérország” c meséjét.

2005 – 2006 Zalaegerszegen a Griff bábszínházban játszottam a “Kutyaélet” c. előadásban, valamint Vilniusban rendeztem a Lele bábszínházban – az előadás címe: “Seneles Pasaka”

2004 – 2005 Zalaegerszegen rendeztem Veres Andrással együtt a “Holdfia, Naplánya” c. előadást és játszottam a “Punchék karácsonya” c. bábdarabban.

1996 – 2000 Stúdiót végeztem, és játszottam a Kolibri színházban, Nemes Nagy Ágnes: “Bors néni” c. mesejátékában, Arany János: “A fülemüle” c. darabjában és sok más darabban statisztáltam.

1998 – 2000 Színésznőként dolgoztam különböző magyar színházakban. Például a Merlin színházban a Novák Géza rendezte Füst Milán: “Boldogtalanok” c. drámájában Víg Vilmát játszottam; az M színházban Illés Edit rendezésében Bogumil Hrabal: “Világautómata a büfében” c. darabjában Verát alakítottam; az RS9 stúdiószínházban a Dobay Dezső által rendezett F. M. Dosztojevszkij: “Egy nevetséges ember álma” c. előadásban szerepeltem, mint a Lány; a Katona József színházban Máté Gábor által rendezett Lőrinczy Attila: “Balta a fejbe” c. darabjában vettem részt Mennyei prostituáltként.

1997 Rendező asszisztens voltam a Szkéné Színház Éry – Kovács András mellett a Hubay-Ránki-Vas: “Egy szerelem három éjszakája c. produkcióban.

Publikációs jegyzék

Fordításaim jelentek meg az Art Limes folyóiratban.

Díjak, kitüntetések

2010 A legjobb gyerekelőadás díját: “Keresztanya” c. rendezésem a Kritikusok Díján.
2009 V. Országos Gyerekszínházi Szemlén különdíj: “Noémi és Noella” c. darabban nyújtott alakításomért,
“Pöttöm Panna” c. darabom a legjobb előadás és a legjobb rendezés fődíjait kapta a II. Miedzynarodowy Festiwal Teatrów Lalek Krajów Unii Europiejskiej im. Roberta Schumana-n Lengyelországban.
2007 Unima diploma a “Punchék karácsonya” darabban nyújtott alakításomért Szívos Károllyal.
IV. Országos Gyermekszínházi Szemlén a Fővárosi Önkormányzat fődíját: a legkisebbek bátor és komplex vizualitású megszólításért: “Hamuba sült mese” c. rendezésem.
2005 Unima diploma a “Holdfia, Naplánya” c. előadásért, amit Veres Andrással együtt rendeztem.

Egyéb oktatói tevékenység

Egyéni zenés gyakorlat oktatása.

JELENLEG AZ ALÁBBI OSZTÁLYBAN OSZTÁLYVEZETŐ

Színházrendező – bábszínházi rendező szakirány (2012-2017)