FACT – Dosztojevszkij: A félkegyelmű

2017. február 3. 20 óra Padlás

Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L Caragiale” (Románia)

Dosztojevszkij: A félkegyelmű

Dosztojevszkij: A félkegyelmű

“A szépség fogja megmenteni a világot” – a híres mondás Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényének nem kevésbé híres főszereplőjétől, Miskin hercegtől származik.

Előadásunk a mű kortárs megközelítését nyújtja, tele színnel és energiával, ahol minden egyes karakter saját zavaros és törékeny élettörténetének főszereplőjévé válik. Szerelem, szenvedély, árulás, féltékenység, megbocsátás és szenvedés kuszaságában a fényt újra és újra áthatják az árnyak és a sötétség – mint Dosztojevszkij minden művében.

A színészek a XXI. század előadóművészei, akik mesteri szinten birtokolják a művészi kifejezés speciális módszereit. Kortárs értelmezésünk a különböző koncepciók közötti konfliktust helyi középpontba állítja, és kihangsúlyozza a regényt átszövő zavaros szerelmi történeteket. A drámai struktúra a paradox emberi érzelmekből, a komikus és tragikus események egymásba fonódásából fakad, valamint abból, hogy a néző magára ismer a színpadi figurákban.

A Dosztojevszkij által emlegetett világot megmentő szépség nem más, mint az emberi természet kiteljesedése a feltétlen szeretet szellemében. És még akkor is, ha e szeretetnek nem sikerül megnyugtatni a zaklatott lelkeket, “magja” termékeny talajba hullhat, és életeket változtathat meg. Éppen ezért döntött úgy a rendező, hogy nem határozza meg pontosan a cselekmény idejét és helyét, hanem a regényből kiválogatta azokat a NEHÉZ DÖNTÉSEKET, amelyeket a szereplőknek egyetemes élethelyzetekben kell meghozniuk.

A félkegyelmű a mai világ alapvető regénye, az előadás pedig a művészek azon vágyából született, hogy a világot a szépség felé vezessék.

Szereplők: Alexandru Făiniși, Kostas Mincu, Alexa Tofan, Alexandru Petcu, Ada Dumitru, Cozmin Dinu, Stama Alexandru, Marina Fluerașu, Alin Potop, Nicoleta Moscalenco, Victor Bădoi

Rendező: Bogdana Darie

Rendezőasszisztens és mozgás:  Drd. Romina Sehlanec
Fényterv: Gabriel Olteniceanu
Hang: Cristian Lupoae

Játékidő: 140 perc 1 szünettel

Az előadás a FACT – színház- és filmművészeti egyetemek nemzetközi fesztiválja – keretében valósul meg.

Figyelem, az előadás angol nyelvű felirattal tekinthető meg!