Mi a pálya, magyar dráma? 2.

A KDF és az SZFE együttműködésében
Felolvasószínházi maraton

plakat
16:00 Benedek Albert: Rátenyér

„Ez a város nem csak lesz, de volt is!”

Rátenyéren – történetünk helyszínén – nem épült meg időben a két forgalmi sávú elkerülő út, mert a vezetés elköltötte a pályázati pénzeket. A központból szankció várható: elveszik a városi státuszt, és Rátenyérből újra nagyközség lesz. Ezt a szégyent szeretné elkerülni a polgármester, ezért alternatív megoldást dolgoz ki: lerövidíti az utat a helyi temetőn keresztül. Hogy a jogos felháborodást elkerülje, az ottani halottakból történelmi legendát gyárt, és újratemetteti őket. Mindeközben a városról is „kiderül” 1000 éves, eddig eltitkolt múltja.

A múltteremtés azonban túl jól sikerül, és az irányítás szép lassan kicsúszik a polgármester és csapata kezéből. A szomszéd községek követelőzőivel, az egymás után feltűnő spirituális csodákkal és a Tatár Tudományos Akadémia legbölcsebb tagjaival már nem lehet mit kezdeni. A helyzetet végül a fővárosból kénytelenek megoldani, és nem más veszi kezébe az ügyet, mint Az, akiről nem beszélünk…

Felolvassák: 

Lakatos Dorina, Boros Ádám, Borsi-Balogh Máté, Rábavölgyi Tamás, Szalai Ádám, Varga Bence

A rendező munkatársa: Kukk Zsófi

Rendező: Tárnoki Márk

 

17:20 Szíjártó Tímea Aletta: Zárva

Szerdától vasárnapig bármi megtörténhet, a füzetben mindenre van hely, de, aki hitelre veszi a gyilkosságot, annak előbb vagy utóbb fizetnie kell érte. A “ jó magyarországi pulykafasírt”, meg a “csinált cigi” nyomorában mindenki úgy jön- megy mintha dolga volna. Az emberek majdnem találnak munkát, majdnem sikerül párt választaniuk, majdnem jól vezetik a saját vállalkozásukat és majdnem megússzák az ellenőrzést.

A Zárva Az eset “majdnem” folytatása, de, aki nem hallott Az esetről, az bátran elmehet a boltba, ott valószínűleg lesz egy Anastasia néni, aki szívesen mesél a “kommunista anyjukról”, és biztosan lesz egy hihető verziója, hacsak nem lesz Zárva.

Felolvassák: 

Laboda Kornél, Pálos Hanna, Keresztény Tamás, Józsa Bettina, Pilnay Sára, Szántó Balázs, Varga Bence, Dékány Barnabás

Rendező: Szokol Judit

 

19:00 Lénárd Róbert: Tanktánc

Tiszta Kolhaas, csak nincsenek lovak.

Ellenben majmok vannak: a rendszer által legyártott-kiformált makik, sárban dagonyászó páviánok. De mi van, ha elfogy a banán, kidől a pálma, felég a dzsungel? Akkor a majom a legabszurdabbat követi el – lop magának egy tankot és táncba indul az igazáért, reccsenjen beton, repedjen fal, reszkessen hatalom.

Majomparádé, életre-halálra.

Felolvassák: 

Hevesi László, László Lili, Herman Flóra, Koller Krisztián, Hajdu Tibor, Konfár Erik, Gyulai-Zékány István, Barna Lilla

Rendező: Ténai Petra

 

20:20 Lanczkor Gábor: Föld

A Föld című színdarab tágan vett témája (vagy talán inkább kiindulópontja) a pár évvel ezelőtti gyilkosságsorozat, amelyet hajléktalanok követtek el hajléktalanok ellen a Csepel-sziget erdős északi részén. A fedél nélküliek archaikus és atavisztikus párhuzamos társadalmának képe a dokumentarista és költői látásmódot ötvözve jelenik meg a műben; sajátos ellentmondás, hogy e társadalom fiktív volta itt annak (egyirányú) átjárhatóságával is szoros kapcsolatban van.

Az idő- és történetsíkok között két narrátor közlekedik szabadon: az ő jelenlétük adja meg a színdarab látomásos alaphangját.

A darab végére maga a csepeli Manhattan is fölépül.

Felolvassák: Józsa Bettina, Fekete Gábor, Kurucz Dániel, Kukk Zsófia Sára, Hajdu Péter, Bori Réka

Rendező: Tarnóczi Jakab