ZENE150 – 17.30 BESZÉLGETÉS NÁDASDY KÁLMÁNRÓL 19.00 BERNARDA ALBA HÁZA

ZENE150 – 17.30 BESZÉLGETÉS NÁDASDY KÁLMÁNRÓL 19.00 BERNARDA ALBA HÁZA

2. rész

A Színház- és Filmművészeti Egyetem zenei arca

November 29-én tartottuk az első részét a ZENE150 sorozatnak, melynek keretében Petrovics Emilről beszélgettünk, valamint az Alkalmazott zeneszerző szakirány két növendékének zenés színpadi művét nézhettük-hallgathattuk meg.

Február 20-án 17.30-kor a ZENE150 következő eseményén Nádasdy Kálmánra emlékezünk három neves tanítványa, Marton László, Zsámbéki Gábor és Szinetár Miklós segítségével. A beszélgetést Krizsó Szilvia vezeti.

Ezután, 19.00-kor zenés színpadi előadás következik, Widder Kristóf koreográfus fogalmazta újra García Lorca klasszikus művét, a Bernarda Alba házát. A fizikai színházi előadás zenéjét Bakk-Dávid László komponálta, aki az SZFE és a LFZE közös képzésében, alkalmazott zeneszerző szakirányon szerzett BA diplomát ezzel a művel 2013-ban.

17:30- 18:30  Egy óra a tanár úrral – beszélgetés Nádasdy Kálmánról. Vendég: Marton László, Zsámbéki Gábor
A beszélgetést vezeti: Krizsó Szilvia

19:00-19:40 Bernarda Alba háza
Előadja  Widder Kristóf és társulata, Bakk-Dávid László zenéjével.

A Bernarda Alba háza című előadás egy klasszikus mű kortárs adaptációja, mely felhasználja a fizikai, sőt olykor a prózai színház alkotóelemeit, mégis elsősorban zene- és mozdulatközpontú. A zenei anyag Bakk-Dávid László, a Zeneakadémia alkalmazott zeneszerző szakos friss diplomásának munkája, a koreográfus-rendező pedig Widder Kristóf, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett 2014-ben diplomát az első fizikai színházi koreográfus szak hallgatójaként. A mű a generációk közötti feszültséget dolgozza fel egy zárt viszonyrendszerben: egy családban, melynek már nincsenek férfitagjai. Az ebből adódó állandó hiátus a színpadon mind a zene, mind a mozgás meghatározó eleme. A fülledtség, a szenvedélyek elfojtottsága, a finom gesztusok az előadás legmeghatározóbb motívumai.

Martirio – Zsigmond Emőke
Bernarda – Lőrinc Katalin
Augustias – Blaskó Borbála
Magdalena – Sipos Vera
Amelia – Varga Krisztina
Adela – Gyöngy Zsuzsi
María Josefa – Pallag Márton

zene – Bakk-Dávid László
koreográfia – Widder Kristóf

Jegyár: 950 Ft